LAKSA NYONYA
BAHAN-BAHANNYA:~
MI KUNING/MEE LAKSA/BIHUN
TELUR REBUS@ TELUR PUYUH REBUS
BEBOLA IKAN/KEK IKAN
ISI AYAM-DIREBUS DAN DISIAT-SIAT
ISI UDANG
TIMUN-DIHIRIS PANJANG
LIMAU KASTURI
BAWANG GORENG
TAUGE
TAUHU POK
2BIJI KELAPA PARUT-AMBIL SANTANNYA
3 KEPING ASAM GELUGUR
1/2 JUS ASAM JAWA- SELALUNYA SAYA TAK LETAK PUN
GARAM DAN PERASA SECUKUPNYA...
BAHAN A (KUAH)
4ULAS BAWANG PUTIH
6ULAS BAWANG MERAH
1INCI BELACAN
3SUDU BESAR UDANG KERING-DIRENDAM
2INCI HALIA
5INCI LENGKUAS
5TANGKAI LADA KERING
1KUNTUM BUNGA KANTAN
2SUDU BESAR SERBUK KARI
3INCI KUNYIT HIDUP
BAHAN B(SAMBAL SEDAP)
DIKISAR HALUS
5ULAS BAWANG PUTIH
7ULAS BAWANG MERAH
100GM UDANG KERING
30TANGKAI CILI KERING DIREBUS
CARA MEMBUAT KUAH
1-PANASKAN MINYAKDAN TUMIS BAHAN A HINGGA NAIK BAU
2-MASUKKAN AIR,SANTAN.ASAM GELUGUR.JANGAN BIARKAN KUAH PECAH MINYAK.TAMBAHKAN GARAM DAN PERASA.
CARA MEMBUAT SAMBAL
1-PANASKAN MINYAK DALAM KUALI DAN TUMISKAN BAHAN B HINGGA NAIK BAU
2- MASUKKAN AIR ASAM DAN GULA.KACAU HINGGA KERING
CARA MENGHIDANG
1-CELUR MI,TAUGE,BEBOLA IKAN HINGGA MASAK DAN TUSKAN. MASUKKAN DALAM MANGKUK
2-HIASKAJN DENGAN ISI UDANG,ISI AYAM,TIMUN,TELUR REBUS,DAUN BAWANG DAN BAWANG GORENG
3-MASUKKAN KUAHNYA DAN LETAK POPTONGAN LIMAU KASTURI TEPI MANGKUK....
~~~SELAMAT MENCUBA~~~
BAHAN-BAHANNYA:~
MI KUNING/MEE LAKSA/BIHUN
TELUR REBUS@ TELUR PUYUH REBUS
BEBOLA IKAN/KEK IKAN
ISI AYAM-DIREBUS DAN DISIAT-SIAT
ISI UDANG
TIMUN-DIHIRIS PANJANG
LIMAU KASTURI
BAWANG GORENG
TAUGE
TAUHU POK
2BIJI KELAPA PARUT-AMBIL SANTANNYA
3 KEPING ASAM GELUGUR
1/2 JUS ASAM JAWA- SELALUNYA SAYA TAK LETAK PUN
GARAM DAN PERASA SECUKUPNYA...
BAHAN A (KUAH)
4ULAS BAWANG PUTIH
6ULAS BAWANG MERAH
1INCI BELACAN
3SUDU BESAR UDANG KERING-DIRENDAM
2INCI HALIA
5INCI LENGKUAS
5TANGKAI LADA KERING
1KUNTUM BUNGA KANTAN
2SUDU BESAR SERBUK KARI
3INCI KUNYIT HIDUP
BAHAN B(SAMBAL SEDAP)
DIKISAR HALUS
5ULAS BAWANG PUTIH
7ULAS BAWANG MERAH
100GM UDANG KERING
30TANGKAI CILI KERING DIREBUS
CARA MEMBUAT KUAH
1-PANASKAN MINYAKDAN TUMIS BAHAN A HINGGA NAIK BAU
2-MASUKKAN AIR,SANTAN.ASAM GELUGUR.JANGAN BIARKAN KUAH PECAH MINYAK.TAMBAHKAN GARAM DAN PERASA.
CARA MEMBUAT SAMBAL
1-PANASKAN MINYAK DALAM KUALI DAN TUMISKAN BAHAN B HINGGA NAIK BAU
2- MASUKKAN AIR ASAM DAN GULA.KACAU HINGGA KERING
CARA MENGHIDANG
1-CELUR MI,TAUGE,BEBOLA IKAN HINGGA MASAK DAN TUSKAN. MASUKKAN DALAM MANGKUK
2-HIASKAJN DENGAN ISI UDANG,ISI AYAM,TIMUN,TELUR REBUS,DAUN BAWANG DAN BAWANG GORENG
3-MASUKKAN KUAHNYA DAN LETAK POPTONGAN LIMAU KASTURI TEPI MANGKUK....
~~~SELAMAT MENCUBA~~~
No comments:
Post a Comment